Kunstmatige intelligentie (AI) beïnvloedt ons leven en onze economie al op talloze manieren, of het nu gaat om het filteren van ongewenste e-mails, het automatisch herkennen van foto’s van vrienden op sociale media, het vaststellen van kwaadaardige kankercellen, het regelen van luchtverkeer of het bepalen van kredietwaardigheid. Toch staan we nog maar aan het begin van de AI (r)evolutie. AI zal de Deense samenleving, industrieën, banen en levens de komende jaren en decennia hervormen. Het heeft het potentieel om de groei van het BBP te stimuleren door middel van verhoogde productiviteit en innovatie, en helpt zowel de publieke als de private sector om nieuwe producten te leveren en geheel nieuwe oplossingen te bedenken voor onopgeloste problemen. Het biedt ook een kans om het menselijk welzijn fundamenteel te verbeteren, inclusief het gezonder, langer en gevulder maken van levens met meer vrije tijd.
Uit ons onderzoek blijkt dat AI een duidelijke kracht voor het goede kan worden in Denemarken, als het goed wordt beheerd. Mogelijkheden voor positieve maatschappelijke impact variëren van een grotere ecologische duurzaamheid tot zinvollere banen gericht op creativiteit en sociale vaardigheden. Sommige effecten kunnen echter zowel positieve als negatieve implicaties hebben. Zo wordt geschat dat ongeveer 40 procent van de Deense werkuren automatiseerbaar is met behulp van de huidige technologie, wat impliceert dat er waarschijnlijk zowel productiviteitswinst als banenverlies is. Onze analyses suggereren dat het potentieel van AI om een kracht voor het goede te zijn, afhankelijk is van het gebruik ervan om innovatiegedreven groei na te streven in plaats van alleen kostenbesparingen, van werkgevers die ervoor zorgen dat AI-diffusie actief wordt begeleid door transitiemanagement dat werknemers uitrust met nieuwe vaardigheden, en van de publieke en private sector die het een strategische prioriteit maken om voorop te blijven lopen, door te investeren in AI-onderzoek, beschikbaarheid van gegevens, bescherming van ethische en gegevensprivacykwesties en samenwerking tussen sectoren. Als beleidsmakers, bedrijfsleiders, docenten en andere belanghebbenden de negatieve effecten kunnen beheersen en proactief de positieve kanten kunnen benutten, zal de netto-impact naar verwachting positief zijn.
Het rapport bevat een mapping van AI-activiteiten en AI-vaardigheden in Denemarken, inclusief AI-gerelateerde innovatie, onderzoek en adoptie in de publieke en private sector, en een beoordeling van het economische en welzijnspotentieel in Denemarken. Voortbouwend op deze inzichten, suggereren we een aantal kansrijke gebieden voor Denemarken, aangezien een gezamenlijke inspanning in de publieke en private sector noodzakelijk is voor Denemarken om een leidende AI-adoptie en -innovator te zijn.
Klik op onderstaande link om het volledige rapport te downloaden.