Ondanks de kleine omvang van het land hebben innovatieve Belgische AI-startups een aanzienlijke impact op de mondiale startup-scene.
België herbergt een levendig startup-ecosysteem dat een breed scala aan sectoren bestrijkt, van fintech en biotech tot cleantech en digitale gezondheidszorg. Hiervan valt AI op als een van de meest veelbelovende en snelgroeiende technologieën die het potentieel hebben om de wereld opnieuw vorm te geven. In dit artikel stel ik je voor aan zes Belgische startups die AI gebruiken om verschillende uitdagingen op te lossen en waarde te creëren voor hun klanten.
Nobi: Een slimme lamp die levens redt door vallen te voorkomen
Valpartijen vormen een grote bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van oudere volwassenen, vooral degenen die alleen of in zorginstellingen wonen. Nobi is een startup die met haar innovatieve slimme lamp valpartijen wil voorkomen en levens wil redden. Nobi gebruikt AI om de hele kamer te monitoren en eventuele tekenen van een val te detecteren. Als er een val plaatsvindt, waarschuwt Nobi de zorgverleners of familieleden onmiddellijk via een mobiele app of op andere wijze. Nobi voorkomt ook vallen door automatische verlichting te bieden die desoriëntatie vermindert en de zichtbaarheid verbetert. Bovendien biedt Nobi een privacyveilige analyse van valpartijen om deze in de toekomst te helpen voorkomen.
Enersee: software voor energiebeheer die het energieverbruik optimaliseert en de impact op het milieu vermindert
Energiebeheer is een sleutelfactor voor elke organisatie die haar operationele kosten en haar CO2-voetafdruk wil verminderen. Energiebeheer is echter vaak een complexe en uitdagende taak die het verzamelen, analyseren en optimaliseren van grote hoeveelheden gegevens vereist. Enersee is een startup die een revolutie teweegbrengt in het energiebeheer met zijn geavanceerde AI-software. Enersee stelt energiemanagers in staat de energieprestaties en het verbruik effectiever te monitoren. Door gebruik te maken van energiemeting en -verificatie, nauwkeurige verbruiksvoorspellingen en realtime detectie van afwijkingen, maakt Enersee aanzienlijke verlagingen van de energiekosten en de CO2-uitstoot mogelijk.
icometrix: software voor hersenanalyse die neurologische aandoeningen helpt diagnosticeren en behandelen
Neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, dementie, multiple sclerose, epilepsie, beroerte en de ziekte van Parkinson, treffen miljoenen mensen over de hele wereld en vormen aanzienlijke uitdagingen voor de diagnose en behandeling. icometrix is een startup die AI-ondersteunde kwantitatieve hersenanalysesoftware ontwikkelt die statistieken levert voor cerebrale MRI-scans. De software helpt artsen bij het diagnosticeren, monitoren en evalueren van de behandelingsreacties bij patiënten met neurologische aandoeningen. icometrix is een spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Leuven en Antwerpen.
Relu: tandheelkundige software die de digitale behandelplanning automatiseert met AI
Het plannen van tandheelkundige behandelingen is een complex en tijdrovend proces dat de expertise van een tandarts en het gebruik van verschillende beeldvormingstechnieken vereist. De Belgische AI-startup Relu vereenvoudigt en automatiseert de digitale behandelplanning met AI. Relu heeft een op AI gebaseerd algoritme ontwikkeld dat via een 3D-model de anatomie van de kaken, tanden en zenuwen in beeld brengt. Het algoritme herkent de anatomie in een scan en zet deze automatisch om in 3D-modellen van de kaak, tanden, schedel en zelfs zenuwen, zonder tussenkomst van een tandarts.
Stellar Labs: een leer- en ontwikkelingsplatform dat neurowetenschappen en AI combineert
Leren en ontwikkelen zijn essentieel voor elke organisatie die concurrerend en innovatief wil blijven in de veranderende wereld. Traditionele leermethoden zijn echter vaak ineffectief, saai en duur. Stellar Labs is een startup die een revolutie teweeg wil brengen in het leren en ontwikkelen met zijn AI-aangedreven platform. Stellar Labs combineert neurowetenschappen en menselijk gedrag met business en technologie om op maat gemaakte leerprogramma’s te creëren die passen bij de behoeften en voorkeuren van elke klant. Stellar Labs verbetert ook bestaande leermethoden en leidt interne experts op tot betere docenten.
TechWolf: een HR-technologieplatform dat AI gebruikt om mensen, banen en onderwijs met elkaar te verbinden op basis van vaardigheden
Vaardigheden zijn de valuta van de toekomst, omdat ze de inzetbaarheid, productiviteit en loopbaanontwikkeling van individuen en organisaties bepalen. Vaardigheden zijn echter vaak moeilijk te meten, te volgen en aan te passen aan de veranderende eisen van de arbeidsmarkt. TechWolf is een Belgische AI-startup die AI gebruikt om mensen, banen en onderwijs met elkaar te verbinden op basis van vaardigheden. Het bedrijf beweert een direct, actueel en onbevooroordeeld beeld te geven van de vaardigheden van het personeelsbestand. Het monitort automatisch de vaardigheden van uw medewerkers op basis van HR-informatie en de digitale voetafdruk die zij op de werkvloer creëren. TechWolf helpt u te ontdekken welke capaciteiten al aanwezig zijn, te zien welke toekomstige vaardigheden ontbreken en efficiënte paden te identificeren voor bijscholing, omscholing en aanwerving.
Ik hoop dat je deze korte rondleiding langs deze zes Belgische AI-startups interessant vond. We horen tegenwoordig zoveel in de media over de potentiële negatieve impact van AI, dat het goed is om enkele van de positievere aspecten te lezen. Laten we een aantal manieren samenvatten waarop AI ons leven kan verbeteren:
- Verbetering van de besluitvorming en probleemoplossing : AI kan ons helpen grote hoeveelheden gegevens te analyseren, patronen en inzichten te vinden, en voorspellingen en aanbevelingen te doen op basis van bewijsmateriaal. AI kan ons bijvoorbeeld helpen bij het oplossen van enkele netelige beleidsproblemen op het gebied van klimaatverandering, infrastructuur en gezondheidszorg.
- Nieuwe apps en diensten creëren : AI kan ons in staat stellen om op natuurlijke en intuïtieve manieren met apparaten en systemen te communiceren, zoals via stem-, gebaren- en gezichtsherkenning. AI kan ook nieuwe vormen van inhoud genereren, zoals muziek, kunst en schrijven, die onze ervaringen kunnen verrijken en onze creativiteit kunnen stimuleren.
- Tijd en middelen besparen : AI kan veel routinematige en vervelende taken automatiseren, zoals het boeken van afspraken, het bestellen van eten en het beheren van de financiën. AI kan ook processen en activiteiten optimaliseren, zoals verkeersbeheer, energieverbruik en productie, om verspilling te verminderen en de efficiëntie te verhogen.
- Nieuwe vaardigheden leren en ontwikkelen : AI kan gepersonaliseerde en adaptieve leermogelijkheden bieden, zoals online cursussen, bijles en feedback. AI kan ons ook helpen nieuwe informatie te ontdekken, nieuwe onderwerpen te verkennen en onze kennis en horizon te verbreden.
AI is niet zonder uitdagingen en risico’s, zoals ethische, sociale en juridische implicaties. Door AI-technologieën echter met bewustzijn en voorzichtigheid te omarmen, kunnen we een wereld van gemak, veiligheid en cognitieve stimulatie aanboren, op manieren die onze algehele levenskwaliteit kunnen verbeteren.
Belgische technologie is een nieuwe categorie artikelen over Discovering Belgium. Als je meer van dit soort berichten in je inbox wilt ontvangen, voeg dan hieronder je e-mailadres toe: